úterý 30. srpna 2005

Recenze: VA - Fabric 23 mixed by Ivan Smagghe (2005)

Zdá se, že hudební styl zvaný electro zažívá opravdu zlaté časy. Vitalic, Ellen Allien, Four Tet anebo Isolee, všechny tyto projekty jsou momentálně na vrcholu a zcela zaslouženě se staly středem zájmu nejenom psychicky labilních kritiků a odborných magazínů, ale především mnoha fanoušků taneční hudby. Po několika zvukově zajímavých electro albech se na hudebním trhu objevuje kompilace, kterou by se prestižní londýnský label Fabric rád přiblížil právě příznivcům tohoto specifického stylu.

Recenze: VA – Hed Kandi: Beach House 04.05 (2005)

Občas se může zdát, jakoby léto oficiálně začínalo v okamžiku, kdy labely typu Hed Kandi začnou vydávat podobně zaměřené kolekce. Vydavatelství, jehož domovem je slunná Ibiza, se však překvapivě specializuje na trochu odlišný a méně předvídatelný zvuk, než bychom na základě jeho lokace očekávali a který tento ostrov proslavil. Ve svém katalogu má label Hed Kandi hned celou řadu úspěšných kompilačních sérií jako Winter Chill, Disco Kandi, Back To Love, Disco Heaven anebo Deeper, my se však zaměříme na tu zcela aktuální - Beach House 04.05.

středa 24. srpna 2005

Recenze: Dubstep Allstars Vol.2 Mixed by DJ Youngsta (2005)

Asi málokterá hudební kompilace vám může nabídnout tolik kvalitní, přemýšlivé a zároveň nesmírně progresivní hudby jako druhý díl kompilační řady Dubstep Allstars, za kterou stojí prestižní britský label Tempa. Jak už z názvu této kompilace vyplývá, jedná se o jedinečný mix věnovaný jenom a pouze stylu dubstep, kdy ani jeden ze zúčastněných tracků nebyl doposud oficiálně vydán. Jenže ono slovní spojení "jenom a pouze" není zas tak výstižné, protože škatulka zvaná dubstep v sobě obsahuje nezvykle bohatou směsici hudebních vlivů a všech možných ingrediencí. Dubstep by tedy rozhodně mohl zachutnat příznivcům stylů jako dub, reggae, drum and bass, brekbeat, trip-hop či uk garage.

pátek 19. srpna 2005

Recenze: Roll Deep - In At The Deep End (2005)

Třináctičlenná východolondýnská crew Roll Deep, jenž zcela zásadním způsobem ovlivnila zvuk britského urban undergroundu, si konečně může oddechnout. Debutové album nazvané In At The Deep End je na světě a po komerční stránce si vede více než dobře. Singl The Avenue se dokonce vyšplhal až na 11. místo oficiální UK Top 40 a už teď je zcela jasné, že jejich pozice se bude (minimálně v UK) ještě více upevňovat. Pro Roll Deep jako celek znamená vydání debutového alba především vykročení ze stínu svých úspěšnějších členů a kolegů, neboť Wiley a Dizzee Rascal (Dizzee už však až na občasné hostování řady RD definitivně opustil, což se mu zřejmě vyplatilo, neboť jen jeho debutu Boy In Da Corner, za než také obdržel prestižní cenu Mercury Music Prize, se prodalo přes 200000 kopií) už se svými sólo deskami značně zaváleli.

čtvrtek 18. srpna 2005

Narovinu aneb O rovných beatech 012

Je čas na změnu. Pokud vás nebaví práce, najděte si jinou. Prudí vás vaše holka? Vykašlete se na ni. Skládáte muziku a label, na kterém vydáváte, možná profituje z vaší přítomnosti víc, než vám může vrátit zpátky? Založte si vlastní! Jako Tim Deluxe. Právě díky němu se label Underwater dostal do povědomí širší veřejnosti. A možná právě fakt, že byl jeho nejprodávanější a neúspěšnější akvizicí pomohlo Timovi získat pocit, že stojí pevně na zemi a může si dovolit odejít. "S Darrenem (Emersonem, majitelem labelu) jsme stále dobří přátelé. Vím, že můj odchod je věc, která by mohla přátelství narušit, ale naštěstí se tak nestalo," říká Tim.

http://www.techno.cz/clanek/14209/rubrika-narovinu-aneb-o-rovnych-beatech

(Tim Deluxe, Fred Everything, Kings of Tomorrow, Rob Da Bank, Erick Morillo, Defected, Shapeshifters...)

What´s Hot: Kings Of Tomorrow - Another Day (Fred Everything Remix) (Defected)

Víčka vám těžknou únavou, dostáváte se na hranici mezi snem a realitou. Až po hlavu se přikryjete měkkými beaty a lehce si přivoníte k polštáři – voní jemnou syntezátorovou melodií. Stále více upadáte do snění a posloucháte krásný, zasněný ženský zpěv. Nevíte odkud se bere, pravděpodobně je pouze ve vaší hlavě... Když je pod nějakou skladbou podepsán kanadský Fred Everything, na mysl se vám dere slovní spojení "oduševnělý deep house". Přesně takto lze nejlépe popsat jeho remix skladby Another Day, kterou v originální verzi najdete na posledním albu projektu Kings Of Tomorrow (za kterým se neskrývá nikdo jiný než Sandy Rivera).

pondělí 15. srpna 2005

Recenze: Vitalic - Ok Cowboy (2005)

Zatímco Daft Punk svým posledním albem Human After All svůj souboj s invencí prohráli na celé čáře, "nováček" Vitalic v této nemilosrdné bitvě suverénně zvítězil. Tenhle nováček totiž disponuje nezvyklou dávkou kompoziční vyzrálosti, progresivity, nápaditosti, elegance a citu pro atmosféru.

Recenze: Brian Eno - Another Day On Earth (2005)

Asi každý z nás se občas ocitne v duševním rozpoložení, kdy potřebuje jenom a pouze vypnout mozek, pustit si nějakou hodně příjemnou hudbu a nekompromisně se oddat relaxaci. A právě pro takové chvíle je určeno vynikající a především zvukově nádherné downtempové album Another Day On Earth, kterým o sobě opět dává vědět ambientní veterán Brian Peter George St. Jean le Baptiste de la Salle Eno anebo prostě a pouze Eno.

Recenze: Kano - Home Sweet Home (2005)

Ačkoliv se o ní v našich stylově stále trochu xenofobních hudebních médiích příliš mnoho nemluví, britská urban scéna v posledních letech mohutně sílí a to, co se v UK momentálně děje například kolem stylu grime, by se klidně dalo přirovnat k malé hudební revoluci. Zatímco klasický 2step a uk garage se pomalinku ale jistě přesouvají do pozadí zájmu, zvukově nekompromisní grime má až překvapivě dobře našlápnuto na to stát se britským hudebním mainstreamem.

středa 10. srpna 2005

Recenze: Beanie Sigel - The B Coming (2005)

Když Jay-Z před několika lety podepsal pro svůj label Roc-A-Fella Records do té doby neznámého Beanieho Sigela, učinil tak bez poslechu jediného dema. Asi jen on tenkrát tušil, jaký potenciál v sobě tento rapper z Philadelphie skrývá. Jeho kvality si můžete ověřit i vy skrze Beanieho novinku The B Coming.

Recenze: Kosma - New Aspects (2005)

Roskow Kretschmann (aka Kosma, Sygaire, Intega a MC Roskoe) znovu útočí. Před dlouhými osmi lety oslnil fanoušky i kritiky vynikajícím debutem Universal, který značně rozvířil poměrně stojaté nu-jazz a downtempo vody. Teď je zpět se zvukově kosmopolitní novinkou New Aspects, pomocí které dokazuje, že neztratil ani špetku ze své originality a invence. Tohoto muzikálního gentlemana jsme v minulosti měli možnost poznat především díky šestičlennému kolektivu Jazzanova, ale i jeho sólová tvorba rozhodně stojí za poslech.

sobota 6. srpna 2005

Report: Love Planet

Když před několika týdny vědci ohlásili objev desáté planety naší sluneční soustavy, asi netušili, že za pár týdnů se objeví planeta jedenáctá. Hustě zalidněná a multižánrová. Velká škoda, že byla k vidění pouze dva dny. Ano, řeč je o festivalu Love Planet, který ve dnech 12.-13. srpna 2005 okupoval pozemky nedaleko města Tábor.

pondělí 1. srpna 2005

Recenze: Vincent Kwok - West Coast Excursion 2 (2005)

West Coast Excursion Vol. 2 = luxus, nádhera a absolutní prožitek v oblasti rovných beatů. Máte-li rádi hudební smyslnost, euforii a hrátky s atmosférou alá Miguel Migs, Kaskade, Fred Everything či Demarkus Lewis, navíc rádi sníte a nepohrdnete ani kultivovanými vokály, pravděpodobně jste pro tuto kolekci byli stvořeni.