pondělí 25. prosince 2006

Minirecenze 12" - breaks: ILS

ILS - Next Level (ILS Music)
Velmi plodný autor Illian Walker skrývající se za pseudonymem ILS vydává nový vinyl. A nutno napsat, že pořádně šlapající vinyl. Pokud jste snad již pozapomněli na jeho starší skladby „Next Level“ a „No Soul“, máte možnost si je nyní připomenout v nových remixech. „Next Level“ do lehce „na-acidované“ smršti převedl Distortionz. V jeho podání se skladba proměnila v řízný track s dunící basou, občasnými samply a lehkým ambientním breakdownem, který zazní přesně v půlce skladby (Welcome To The Next Level!). Nová verze velkého hitu „No Soul“, která má podtitul pouze „2007 Mix“ je pomalejší než první strana vinylu. Pokud se vám „No Soul“ ohrála už před lety a skladbu si dávno doma nepouštíte, zkuste tento nový remix. Nevnunucuje se, neprudí. Možná je to málo, ale někdy i málo stačí ke štěstí.

pátek 22. prosince 2006

Narovinu aneb O rovných beatech 023

Švédský producent Erik Möller aka Unai se stal známý na konci devadesátých let díky propracovaným housově-minimalovým kompozicím. Jeho singly se začaly objevovat na respektovaných labelech jako Force Tracks, Naked Music, Sub Static nebo Punkt Music a debutové album "Rebel Swing", které vyšlo před pěti lety, bylo dokonce nominováno na švédskou obdobu hudebních cen Grammy. Po „Rebel Swing“ se ale Erikovo vnímání hudby mírně posunulo a z minimalového puritána se začal stávat melanchonlický diskotronik.

* článek najdete na serveru www.techno.cz

(Unai, The Mulder, Plastic City, Goldfrapp, Stacey Pullen, Jesse Rose, Hug, Martinez, Nick Warren)

Video: SKC - Soul Of Fire

čtvrtek 21. prosince 2006

Soma, Trax, DJ Die, Marcus Intalex...

* Novinky na Somě
O skotském labelu Soma Records bude velmi výrazně slyšet i v roce 2007. K vydání je připraveno album projektu Octogen nazvané "2five0nine". První singl "Cside" je skvělé, melancholické, melodické deep-techno a pokud bude podobně znít i celé album, máme se na co těšit. Začátkem roku také na Somě vyjde nový singl projektu Slam, album od The Black Dog a další kompilační díl v sérii "Sci.Fi.Hi.Fi.", který tentokrát připraví DJ a producent Andrew Weatherall.

* The Last Resort albem roku
Francouzský hudební magazín Trax zvolil nejlepším albem roku 2006 debutovou desku dánského producenta Trentemollera "The Last Resort".

* DJ Die a Ben Westbeech
Své síly spojila dvojice Ben Westbeech (vokalista, skladatel) a DJ Die. Výsledek? Velmi příjemná drum and bassová věc "Get Closer" lehce líznutá funkem a soulem. Skladba právě vychází na labelu Brownswood, který vlastní Gilles Peterson. Minutovou ukázku si můžete poslechnout zde.

* Nemixovaný Marcus Intalex
Nestává se často, aby DJové a producenti vydávali dvojcd kompilace, které obsahují nemixované tracky. Známý, drum and bassový producent Marcus Intalex právě jednu takovou kompilaci vydává. Jmenuje se "DAT:MUSIC" a najdete na ní pěkně pohromadě všechny skladby z třídilné série "Dat:Music EP", která vyšla jenom na vinylu a šest nových exklusivních skladeb. Pro Marcusovi fanoušky a také pro fanoušky tvorby labelu Soul:R jednoznačně nutná záležitost.

*
Potential Bad Boy v Praze
Další díl párty nazvané Let It Roll se uskuteční v pátek 19. ledna 2007. Jako hlavní hvězda vystoupí britský drum and bassový DJ a producent Potential Bad Boy.

úterý 19. prosince 2006

Minirecenze: "Nubreed present: Y4K"

Nestává se často, abyste mohli pro charakteristiku mixované kompilace použít slovo „inteligentní“. Další díl breakbeatové kompilační řady Y4K, který připravila australská trojice Nubreed ale přímo k používání tohoto slova vybízí. V první polovině mixu dokáží pohladit svou jemností a chytrostí nádherné kompozice od ILS (Over My Head) nebo Tippera (Rare and Plentiful). Trochu temnější a šílenější skladby v podání Son of the Electric Ghost (End Of Six), Si Begga (Turn The Volume Up) nebo samotných Nubreed v druhé polovině zase naopak zaujmou svou progresí a mírnou roztříštěností. Všechno dohromady pak působí na posluchače až neuvěřitelně zvukomalebně a pozitivně. Již před dvěma lety dokázali Nubreed odpálit mozky kritiků kvalitním albem The Original, letos se o něco podobného pokousili právě tímto více než sedmdesátiminutovým mixem. I když v sérii Y4K již představili své umění hvězdy jako Freq Nasty, Evil Nine nebo Soul Of Man, pravděpodobně nejlepší kompilaci sestavili Nubreed. Další důkaz faktu, že australská scéna exportuje poslední dobou do světa jeden kvalitní produkt za druhým.

pondělí 18. prosince 2006

Nick Warren, Jesse Rose, Air

* Nick Warren posedmé v sérii Global Underground
Jubilejní třicátý díl kompilační série Global Underground bude spojen se jménem Nicka Warrena. Tento DJ a producent se na GU objeví již po sedmé a s největší pravděpodobností lze očekávat, že i tentokrát se bude jednat o kvalitní záležitost. První CD by mělo prezentovat Nickovu "downbeat" polohu (atmosférický, barevný set, plný různých melodií), druhé CD bude více klubovější. A ještě podtitul celého mixu: "GU 030: Paris".

* Body Language 3
V polovině února vychází na německém labelu Get Physical již třetí díl kompilace "Body Language". Po majitelích labelu, kteří nahráli oba předchozí díly (
M.A.N.D.Y. díl první a díl druhý DJ T aka Thomas Koch), své umění předvede Jesse Rose. Vzhledem k tomu, že Jesse skládá trochu odlišnou muziku, než ostatní akvizice labelu Get Physical, očekávejte, že i tento mix bude znít trochu jinak než jednička a dvojka.

* Noví Air v březnu
Francouzské duo Nicholas Godin a Jean-Benoit Dunkel aka Air potěší své fanoušky v březnu příštího roku. Následovník jejich poslední alba “Talkie Walkie” (2004) ponese název “Pocket Symphony”. Uslyšíte na něm mimo jiné například vokalisty Jarvise Cockera (Pulp) nebo Neila Hannona (Divine Comedy).

pátek 15. prosince 2006

Adam Freeland, Joakim, John Dahlback...

* Adam Freeland na Global Underground*
Proslýchá se, že Adam Freeland namixuje jednu z dalších kompilací v sérii Global Underground. Mix ponese podtitul "032: Mexico City" a nahrávat by se měl v druhé polovině ledna. Termín vydání je zatím neznámý. Vzhledem k faktu, že teprve nedávno vyšlo pořadové číslo 29, asi to hned tak nebude.

* Monsters and Silly Songs
V polovině ledna se na pultech obchodů objeví nové album francouzského producenta Joakima nazvané "Monsters and Silly Songs". Určitě si album pořiďte pokud vás baví skladby lehce klubově zameřené, lehce jazzově laděné a trochu experimentální.

* Nový label Souvenir Music
Německé duo Tiefschwarz rozjíždí vlastní label. Jmenuje se Souvenir Music a první singl, který zde vychází nese název "Hey". Projekt Ichundu, který je podepsán pod touto skladbou vám možná nic neříká, ale nezoufejte. Za Ichundu se totiž skrývají samotní Tiefschwarz.

* John Dahlback jako Hug
Teprve pár dní uběhlo od chvíle, kdy švédský producent John Dahlback vydal své nové album "At The Gun Show". V lednu budeme mít Johna zpět s albem novým! Vyjde na německém labelu Kompakt a ponese název "Heroes". Na obalu ale Johnovo jméno nehledejte. "Heroes" totiž John vydá pod pseudonymem Hug.

* Kompilace Kompaktu jako příloha XMAGu
Nakoukněte pod kabát novým (a minimal) formám trancu, electra, techna, housu, popu a ambientu. Hudební království Kompakt z Kolína nad Rýnem přichystalo pod vedením Michaela Mayera ojedinělou nemixovanou CD kompilaci s tracky od The Orb, Kaito, Triola, Closer Musik, Superpitcher, Michaela Mayera, Thomase Fehlmanna, DJ Koze atd. Kompilace najdete jako přílohu u prosincového čísla časopisu XMAG.

čtvrtek 14. prosince 2006

Groove Session, 14.12.2006, tracklist

Od 19:35 do 21:00 na Rádiu Akropolis - www.radioakropolis.cz. Radio vysílá v následujících formátech: Ogg Vorbis (128kbps, 96kbps, 64kbps, 32kbps), MP3 (128kbps, 64kbps, 32kbps) nebo skrze síť společnosti UPC, a to na frekvenci 90,5 FM. ICQ do studia: 250-790-230.

01. Jimpster - Square Up
02. Rocco - Roots 4 Acid
03. Abyss - Mind Games
04. Justin Martin - Fugitive
05. The Black Dog - Riphead
06. Alex Smoke - Never Want To See You Again (Slam Remix)
Album týdne: SKC - Killing Me Softly (2006)
07. SKC - Dream come true
08. SKC - Heart Break
09. SKC - Conquest
10. SKC - Head over heels
11. Contour - Erratic Soul
12. Bachelors Of Science - Jah No Dead

středa 13. prosince 2006

SKC - Killing Me Softly

Maďarský producent Gabor Nagymathe aka SKC, který své skladby vydává na labelech jako Hospital, Obsessions nebo Nerve a je členem projektů Tactile nebo Mindscape, vypouští na konci roku 2006 do světa své debutové album "Killing Me Softly". Gabor na něm ukázal, že umí s elegancí propojovat tisíce barev, zvuků, melodiií a hlavně, že s jeho hudebními vizemi se mohou ztotožnit jak příznivci tvrdších skladeb, tak příznivci liquidfunkových nálad. Pokud jste unaveni nudnými alby, která denodenně vychází na různých obskurních labelech, pořiďte si "Killing Me Softly". Tohle album je nejlepším důkazem faktu, že tam někde venku se najdou lidé, jejichž hudbu lze nazvat excelentní. "Killing Me Softly" hledejte v katalogu labelu Comercial Suicide, který vlastní DJ a producent Klute.

úterý 12. prosince 2006

4 Hero, Oliver Huntemann, Hospital 5...

* 4 Hero s novým albem
Marc Mac a Dego McFarlane se potkali již v roce 1988 a pod hlavičkou projektu 4 Hero vydali zatím tři dlouhohrající alba. V únoru příštího roku se ale sbírka jejich alb o jedno rozšíří. Bude se jmenovat "Play With The Changes".

* Nový internetový obchod
Pokud si kupujete taneční muziku v digitální podobě na internetu, určitě zpozorněte. Další obchod totiž otevřel nedávno své brány: www.beatsdigital.com.

* RA.037 Oliver Huntemann
Další z mixů, které vycházejí v sérii RA Podcast a jsou ke stažení zdarma, právě vychází. Připravil jej Oliver Huntemann. Ke stažení na adrese www.residentadvisor.net.

* Hospital Mix 5
S pořadovým číslem 5, s majitelem labelu Tony Colemanem (aka London Elektricity) za gramofony a s exklusivními skladbami od producentů jako High Contrast, Sonic, Nu:Tone nebo Danny Byrd, přichází britský label Hospital - v lednu zde vychází další kompilace v sérii "Hospital Mix". Dobrá zpráva pro všechny fanoušky liquid funkových nálad.

pondělí 11. prosince 2006

Techno.cz: Terry Lee Brown

Ok, trocha upřímnosti na úvod: ne, na ohni si opravdu nijak neulítávám, nezapaluji stodoly, neukájím se nad hořícím vánočním stromečkem ani mě nebaví skákat přes fatru jako Juraj Jánošík, přesto existují vydavatelství, za jejichž hudební tvorbu bych dal ruku do ohně. Jedním z nich je německý label Plastic City, který pro mě v oblasti house music představuje skutečnou první ligu. Nečiní tak však do kvantity ale spíše do kvality, ignoruje trendy a ačkoliv už byl mnohými "house headz" opakovaně odepsán, dál se drží své sofistikované houseové linie. Vydává alba, singly a kompilace, kterým věří, a na jeho katalogu je to znát - Terry Lee Brown Junior, Soda Inc., The Timewriter, Jeff Bennett, Bioground... Přirovnal bych jej k luxusní cukrárně třeba v Pařížské ulici, protože všechny jejich lahůdky jsou opravdu vytříbené chuti. Zapomeňte na vlašák s colou, přichází mistr svého oboru - Terry Lee Brown Junior s novou mixovanou kolekcí v rámci série Terry´s Café.

pátek 8. prosince 2006

Narovinu aneb O rovných beatech 022

„Když jsem pořádal párty akce nazvané Lazy Dog, prošla mi pod nosem spousta dobrých desek. Skoro žádný z těch autorů nikde oficiálně nevydával, a to mi přišlo jako velká škoda“, říká Ben Watt. „Rozhodl jsem se, že založím label, který bude vydávat mladé autory, kteří se hudebně blíží tomu, kde jsem já. Mým cílem nebylo vyhledávat v undergroundu potenciální pecky a pak je s velkou pompou předvádět a prodávat. Mým cílem bylo udělat label, který bude trochu jiný než ostatní, bude v něm hodně estetiky, dobré grafické práce a kvalitní webové prezentace“.
(Ben Watt, The Rurals, Luke Slater, Slam, Soma Records, Alex Gopher...)

XMAG #91

TITULKA: DJ Hell - Deset pekelných ran hudebnímu průmyslu
TÉMA: Hudební osvěta na nových frekvencích - New New!, Sperm, Herbert, intelektuálové, Wilsonic, Coldcut a spol.
DISKUZE: Rok 2006 v očích médií - Reflex, Techno.cz, Bajkonur.sk, Rave.cz, R. Student, R. Wave a XMAG u jednoho stolu
OBSAH: Freestylers vs. Pendulum / Vitalic / Schranz vs. Schranz DJs / Nitzer Ebb / Bruno Ferrari / Den s Nakadií / Kamil Polner / Northern Lite / RBMA 2006 / Studio: Robert Natus / Technique: Michael Burian vs. M-Audio Conectiv atd.

DVD:
It's all gone Pete Tong
CD1: Kompakt compiled by Michael Mayer
CD2: Robert Natus - Hard Techno Mix

Vychází 8.12.2006

čtvrtek 7. prosince 2006

Groove Session, 7.12.2006, tracklist

Od 19:35 do 21:00 na Rádiu Akropolis - www.radioakropolis.cz. Radio vysílá v následujících formátech: Ogg Vorbis (128kbps, 96kbps, 64kbps, 32kbps), MP3 (128kbps, 64kbps, 32kbps) nebo skrze síť společnosti UPC, a to na frekvenci 90,5 FM. ICQ do studia: 250-790-230.

01. Counter - Erratic Soul
02. Bachelors Of Science - Nobody's Fault
03. Jericho - Redeemed In Dawn
04. CLS - Black and white
05. SKC - Dream Come True
06. Kubatko - Homesick
07. Atlantic Connection - Situations
Album týdne: John Dahlback - At The Gun Show (2006)
08. John Dahlback - Our Song
09. John Dahlback - S for E
10. John Dahlback - Dont Speak
11. John Dahlback - Old Woods
12. Milton Jackson - Rogue Element (Milton's Dream Mix)
13. Andy Cato - The 7am Drop

James Figurine - Mistake Mistake Mistake

Nijak vás nenadchl nový James Bond? Pak nezoufejte, náladu by vám mohl spravit James Figurine, jehož debutové album vám prostě nemohu nedoporučit, byť s menším zpožděním. Ač by tak mohl působit, James Figurine není ve světě hudby žádným nováčkem. Za tímto projektem se skrývá neúnavný Jimmy Tamborello, který za běžných okolností úřaduje coby autorsky velmi plodný frontman projektů The Postal Service a Dntel. Jimmy možná trpí občasnými záchvaty hyperaktivity, možná je ale jeho debutové album pod hlavičkou James Figurine - Mistake Mistake Mistake Mistake jen dalším pomyslným stupínkem jeho přirozeného hudebního vývoje.