úterý 18. března 2008

Sleduj, jak skrečuje!



"Wow, ten chlápek je úžasnej! Sleduj, jak skrečuje!"
Jedno z povolání, kde lidé postižení epilepsií mají jasnou výhodu oproti ostatním, je být DJ.

sobota 15. března 2008

Rádio Akropolis končí

Na konci února přestalo vysílat Rádio Akropolis. Což znamená i neodvratný konec pořadu HeavyTunes. Snažili jsme se představovat zajímavou muziku z oblasti elektronické scény, snažili jsme se mapovat nové hudební styly, vybírat kvalitní singly, alba a kompilace. Doufáme, že jsme vám pořadem HeavyTunes připravili příjemné chvilky k relaxování i objevování nových hudebních lahůdek. Chtěli bychom tímto poděkovat všem, kdo nás poslouchali a podporovali. Díky moc. Stránky www.heavytunes.cz ale nekončí. Stále zde budete nacházet zajímavé texty, novinky, poslechove mixtapy a odkazy na témata, které hýbou elektronickou scénou.

Jaroslav Zapletal & Flyboyeda

středa 5. března 2008

Dave má na Gahánku

Album Hourglass, které v minulém roce vydal Dave Gahan, neslavilo žádný výrazný úspěch. Jak na tom bude album remixů nazvané Hourglass Remixes si musíme počkat ještě pár dní. Tedy, my v České republice čekat nemusíme. Deska totiž vyjde pouze v USA (na vinylu a CD) a v digitální podobě na iTunes, které bohužel shodou okolností Čechům nákup muziky neumožňují.

Samozřejmě, že se přes Google dá velmi rychle tohle album najít na pirátských webech a stáhnout. Ale přiznám se, že i přes zajímavá remixérská jména (Booka Shade, Juan Maclean, T. Raumschmiere, Skream) si album takto nepořídím. Ne snad díky záchvatu poctivosti, ostatně stahovat není nelegální, ale kvůli tomu, že Gahanovo počínání stran vydávání alba jen v jedné zemi prostě nerozumím. Takže vyhlašuji tomuhle albu bojkot.

Co si ale budeme povídat... prsty na klávesnici mě při pohledu na vyhledávací okno Googlu trochu svrbí.

úterý 4. března 2008

Dyed Soundorom

Paříž vypouští do producentského světa další zajímavé jméno: Dyed Soundorom. O jeho debutovém ípíčku nazvaném Question se začíná mluvit pouze v superlativech.

"Mám rád hodně deep vibrace, undergroundovější podobu house music a techna, odtud beru inspiraci pro svou muziku," říká Soundorom. "Hodně lidí říká, že moje ípíčko je ovlivněno zvukem Chicaga. Což mi samozřejmě nevadí, ale nebyl to můj úmysl, vyplynulo to v podstatě samo."

Přestože jméno Dyed Soundorom je vám pravděpodobně neznámé, nedá se říct, že by jen tak spadlo z nebe. U nás myslím sice nehrál, ale v Londýně, v klubech jako třeba Fabric jméno Soundorom budí respekt. Kdo slyšel Dyedův "bass-heavy underground house styl", prý nemohl zamhouřit oka ještě dva dny po akci.

Peter Pritchard: Šokovala mě cena cédeček

Jsou ceny cédéček v České republice vysoké? Jistě. A lepší to nebude. Nevím, co by se muselo stát, aby hudební vydavatelství přestala brečet na cizím hrobě (stahování mp3) a začala situaci řešit.

V Hospodářských novinách vyšel rozhovor s "obyčejným" britským učitelem Peterem Pritchardem, který v České republice pobýval, má tu řadu přátel a často se vrací. Dnes vyučuje angličtinu ve Slovenském Prešově. Na otázku Jaké jsou rozdíly v cenách mezi Británií, Českem a Slovenskem? odpověděl na prvním místě právě zmínkou o cenách CD.

"Když přijede Brit do Česka nebo na Slovensko, zdají se mu ceny nízké. Přesto ale existují věci, které se tu kupovat nevyplatí, protože jsou předražené", řekl Peter. "Šokovala mě například cena cédéček. Pět nebo šest set korun za jedno CD se mi zdá opravdu hodně. V Británii stojí běžně tak do 200 korun, navíc je tam větší výběr a spousta speciálních slev. Asi proto se v Česku i na Slovensku mnohem víc hudba nelegálně kopíruje."

Budeme s tím muset žít.

Felix Da Housecat - Radio