pondělí 9. dubna 2012

Výpisky: Michal Horák, MusicJet

V rozhovoru pro server Lupa.cz mluvil Michal Horák o projektu MusicJet.

Před čtrnácti dny jsem se byl podívat ve Švédsku, kde se zrodilo Spotify a kde jsou historicky úplně jiné podmínky. Ne v tom, že by tam snad neexistovaly pirátské servery. Ty tam samozřejmě byly a jsou možná ve větší míře než v Česku. Švédi měli úplně jinou startovací čáru, co se týče technologické a odborné přípravy obyvatelstva. Švédská vláda například podporovala budování broadbandu, takže dnes vysokorychlostní Internet pokrývá celé území Švédska.

V tuto chvíli máme 120 tisíc registrovaných uživatelů a zhruba 20 tisíc používá prémiovou verzi. Jde ale o čísla za Česko a Slovensko dohromady. Na Slovensku úspěšně spolupracujeme s mobilním operátorem Orange. MusicJet se tam prodává jako součást datového tarifu. Zákazník si zaplatí mobilní datový tarif a automaticky může využívat prémiovou verzi MusicJetu. Pokud toto nenastane i v Česku, tak masivnější rozšíření služeb typu MusicJet bude velmi pomalé. Současné FUP limity na streamování hudby opravdu nestačí.

Objevily se snahy a tendence MusicJet replikovat. Tyto snahy vycházejí z toho, v jaké pozici se nacházejí hudební vydavatelství. Chápu, že chtějí prodat maximum svého obsahu. Pokud ale službě MusicJet nedají šanci, aby se rozvinula a poskytli jí za tímto účelem podporu, tak to bude mít hodně těžké. Bohužel gentlemanské dohody ne vždy platí. Objeví-li se tedy kdokoli, kdo takzvaně zachřestí měšcem, tak hudební vydavatelé vyskočí a budou s ním spolupracovat. Což je ale samozřejmě z jejich pohledu legitimní a my jsme na to připraveni.
...
Mám tím na mysli „myšlenku z Marsu“, že se IFPI snaží nějakým způsobem dohodnout s Uložto.cz. Jinými slovy, že by se udělala z pirátského serveru stejná služba, jako je MusicJet. Je to aktivita, která je myšlena naprosto vážně. To jsme se nemuseli snažit stavět MusicJet, mohli jsme hudbu krást, tak jako ji krade Uložto.cz, a potom přijít a říci: Dobrý den, my jsme sice několik let kradli, ale od teď budeme legální servis a dáme vám nějaké peníze a všechno bude zapomenuto.
...
Já mám v každé licenční smlouvě odstavce, že se nesmím k podobným serverům jako je Uložto.cz ani přiblížit. Je to naprostá schizofrenie, když hudební vydavatelé po mně vyžadují, aby s jejich obsahem nakládal s největším zabezpečením, a přitom sami vyjednávají se servery pro sdílení obsahu.To je prostě k smíchu!

pátek 6. dubna 2012

Elite Force a RVMP2


Před dvěma lety vydal britský producent Elite Force album nazvané Revamped, což v překladu znamená "předělávka". Elite Force tehdy přeupravil, přemíchal, zremixoval 14 skladeb například od The Propellerheads, Plump DJs, Stanton Warriors a vypustil je do světa. Kritiky byly pozitivní a posluchačský ohlas také. Časopis iDJ napsal: "we have entered a whole new paradigm in mashupology". Elite Force totiž neměl ambici vytvářet jenom "klasické" remixy. U každé předělávky notně improvizoval, vytvářel si vlastní samply, jamoval ve studiu na různé motivy z původních skladeb. A z toho všeho vyšel ojedinělý hudební tvar.
Letos v červnu připravil Elite Force k vydání album RVMP2, což je, jak jinak, druhý díl úspěšného pokusu o předělávky z roku 2010. Tentokrát na albu najdete 19 skladeb a všechny si můžete stáhnout zdarma. Elite Force se totiž rozhodl každý týden zpřístupnit na svém webu jednu skladbu až do oficiálního vydání alba. K dnešnímu dni je na stránkách ke stažení již 7 skladeb, například: Der Collossus (Elite Force, Daft Punk, Ftampa) nebo Swoon Anthem (Elite Force, Chemical Brothers, Miles Dyson).

Skladby ke stažení najdete na stránce: http://www.eliteforcemusic.com/RVMPD2/