pátek 6. října 2006

Minirecenze 12" - breaks: Capoeira Twins, Madox, Ivory

Capoeira Twins - Whistle Blower (The Payback Project)
Pod vlajkou labelu Payback Project vyráží na breakbeatové bitevní pole dvojice Tim Hancock a Ian Strattford aka Capoeira Twins. K útoku na posluchače používají valící se beaty, mužský vokál („let´s go!“), hutnou basovou linku a píšťalku. Bitevní pole tedy nejspíš není v tomto případě poseté lidskými mrtvolami, ale skupinou fotbalistů napumpovaných testosteronem k prasknutí. Podle zvuků a temnější nálady skladby se nejedná o chorál oslavující vítězné mužstvo, ale spíše drilem nabitý trénink po prohraném zápase. Nechtěl bych tam být...

Madox - Movin´ (Westaway)
V Itálii disco nezemřelo. Stefano Miele aka Madox tento výrok potvrzuje svým singlem „Movin´“. Opakující se samply, funky riffy, disco syntezátorové zvuky a nenásilné beaty vám sice dokáží rozproudit krev v žilách, nicméně vás také zároveň donutí položit si otázku o originalitě desky. Podobně laděné a sestavené tracky totiž slýcháváme docela často. Remix skladby „Movin´“ mají na svědomí Drum Monkeys. Disco feeling z jejich verze tolik netryská, převažuje více funky nálada a na parket se bude asi hodit víc než originál. Vokál je zasmyčkován, beaty zalomeny zcela v tradičních intencích. Nemůžu se ale ubránit pocitu, že se jedná jenom o trochu zrychlenou originální verzi.

Ivory - Wolf EP (Rat)
Breakbeat je styl velmi tvarovatelný, zalomené beaty je možno doplnit prakticky čímkoliv. Producent Ivory to moc dobře ví, a proto do sebe se zručností sobě vlastní míchá například garage, punk nebo jungle. Díky spojení výše zmíněných stylů na vás z tohoto ípíčka jednu chvíli vyskočí ranní Prodigy, možná vám některé prvky připomenou nedávno vydanou skladbu „This World“ od The Autobots. Skladba „Wolf“ zní drsně, obsahuje zmutované rave syntezátory, sirény, kytarové rify a spoustu různých efektů. Remix od CTRL-Z zní více „hardcore“. Feeling originálu je z něj ale velmi cítit. Na vinylu najdete ještě remix skladby „Blaze A Trail“, který udělali v současnosti velmi respektovaní Breakfastaz.