pondělí 16. března 2009

slotMusic budoucností?

Jedná se o geniální tah, anebo výstřel slepými náboji? To samozřejmě ukáže teprve čas. Nápad prodávat hudbu na paměťových kartách zní totiž naivně i zajímavě zároveň. V roce 2007 se celosvětově prodalo 449 milionů cédéček, což je o několik procent méně než v roce 2006. A i když se zvedá prodej hudby digitálně přes internet ve formátu mp3, z pohledu statistik celkový prodej obecně klesá. Mnoho lidí prý od nákupu digitální hudby přes internet odrazuje onen pocit, že si sice koupí album, vydají peníze, ale fyzicky v ruce nic nedrží.

Majitelé hudebních říší jako Vivendi SA's Universal Music Group, Sony BMG Music Entertainment, Warner Music Group Corp. a EMI Group PLC proto přišli s nápadem, jak spojit podle nich dvě důležité věci: vrátit lidi do kamenných obchodů a zároveň jim nabídnout i výhody digitálně stahovaných skladeb. A proto sázejí na slotMusic.

O co se vlastně jedná? slotMusic je označení pro distribuci hudby na paměťových kartách microSD. Ano, těch, které má spousta z vás ve svých mobilních telefonech. Daniel Schreiber z firmy SanDisk, která za slotMusic stojí, je přesvědčen, že současné ekonomické klima tomuto nápadu velmi svědčí. "Dnes už lidé vlastní spoustu přístrojů, ve kterých mohou microSD přehrát. Když nastoupila CD, museli si lidé koupit nejdříve přehrávač, na kterém by si mohli hudbu pouštět. Kvůli slotMusic ale nic speciálního kupovat nemusí", říká Daniel.

Karty slotMusic budou vydávány v kapacitě 1GB. Na kartě najdete celou desku ve formátu mp3 a také spoustu doprovodných fotografií, texty písní a další extra bonusy. Je pochopitelné, že si budete moct na kartu přidat i svoje vlastní věci. Cena by se měla pohybovat na hranici ceny CD.