sobota 18. dubna 2009

Pirátská zátoka poražena?

Čtyři spoluzakladatelé internetového portálu The Pirate Bay (Pirátská zátoka) v pátek odešli od švédského soudu s ročními tresty vězení a pokutou 30 milionů švédských korun (asi 70 milionů Kč) za porušování autorských práv, napsal zpravodajský portál ihned.cz. Rozsudek ovšem zatím není pravomocný. Frederik Neij, Gottfrid Svartholm Warg, Carl Lundström a Peter Sunde proces označili za "divadlo pro média" a prohlásili, že přednímu BitTorrentovému vyhledávači a trackeru se nic nestane.

Portál The Pirate Bay byl založen v roce 2003. Umožňuje zdarma sdílet filmy, seriály, hry, hudbu a počítačové programy. Obhájci u soudu argumentovali tím, že "pirátská zátoka" nenabízí žádný materiál chráněný autorským právem. Taková díla z něj nelze přímo stahovat. Portál k nim ale zprostředkovává přístup. Podle údajů provozovatelů toho využilo 22 milionů lidí.

Český blogger Adam Javůrek z Centra pro online média, který vyučuje online žurnalistiku na Palackého univerzitě předpokládá, že rozsudek švédského soudu neznamená konec internetového pirátství. ČTK sdělil, že zástupci The Pirate Bay se určitě odvolají, soud se bude táhnout ještě měsíce či roky a The Pirate Bay bude do té doby zřejmě nadále fungovat.

Podle Veroniky Křesťanové z pražské právnické fakulty by i v ČR obžaloba za podobný skutek jako ve Švédsku mohla být úspěšná. Zpřístupnění filmů a hudby se podle ní dá zahrnout pod porušení autorských práv. "České soudy však zatím udělují za tyto činy spíše podmíněné tresty," uvedla s tím, že zásah do duševního vlastnictví se v ČR nepovažuje za příliš společensky nebezpečný. "Určitě to není trestný čin, který by plnil věznice," dodala. Rozsudek soudu ve Stockholmu ale podle ní může mít pozitivní význam, protože český a švédský právní řád se výrazně neliší.