sobota 19. ledna 2008

Steroidy a hiphop

Lidské tělo se dnes stalo pro každého (nejen) hiphopového umělce marketingovým nástrojem. Dobře vypadat je důležitější, než cokoliv jiného. Rychle získat a poté si udržet vypracovanou postavu ale není jednoduché. Proto u mnoha lidí vstupuje do hry užívání steroidů nebo růstových hormonů.

V USA nyní začalo rozsáhlé vyšetřování, jehož cílem je rozplést ilegální síť dodavatelů výše uvedených látek. V Americe je totiž užívání steroidů zakázáno. Do policejní sítě bylo zatím lapeno několik doktorů. Podle zajištěné dokumentace je jasné, že ilegálně předepisované látky byly posílány do rezidencí umělců, hotelů atd. Což znamená, že je pouze otázkou času, kdy se začne vyšetřování dotýkat přímo i jednotlivých známých jmen ze šoubyznusu.

Momentálně padají v souvislosti s touto aférou první jména: 50 Cent, Wyclef Jean, Timbaland a Mary J. Blige. O Timbalandovi se v souvislosti s "nečistými prostředky" spekulovalo již dávno: před pár lety totiž zhubnul o desítky kilogramů v rekordním čase a získal postavu, kterou mu může doslova závidět i Arnold Schwarzenegger. Díky používání růstových hormonů můžete velmi rychle získat tělo k obrazu svému - tuk mizí, svaly rostou. Dopad na lidský organismus je ale zničující.

Pokud by se obvinění prokázala, bude spoustě umělců pořádné horko. Jejich hudební kariéru ale taková aféra nejspíš neovlivní. Závan "ilegality" k hiphopu patří odjakživa a s nadsázkou řečeno: neexistuje rapper, který by si neodseděl ve vězení alespoň pár měsíců (hlavně za prodej drog).

Mnohem horší dopad to ale bude nejspíš mít na jejich příjem. Například 50 Cent nedávno za pořádný balík dolarů prodal společnosti CocaCola svou vlastní značku minerální vody, která se stala populární právě díky Fiftyho "tělu". 50 Cent totiž kladl hlavní důraz na to, že se ke své postavě a úspěchu jako rapper dopracoval "čistou" cestou. Pokud se zjistí, že bral steroidy, mnoho firem bude trochu rozladěno.