úterý 22. ledna 2008

Turnmills končí

Ani v Británii nemají kluby na růžích ustláno. Jeden z nejpopulárnějších klubů na světě, londýnský Turnmills, zanedlouho zavře své brány. Budova totiž má být přestavěna na administrativní centrum. Inu, úředničit se musí.

Je pravdou, že zlatá éra let devadesátých je pryč a návštěvnost v klubu za poslední roky značně poklesla. Také se stále častěji začalo objevovat množství různých petic, které kritizovaly rušení nočního klidu atd. Odpůrcům klubu do karet nahrálo i zvýšení násilných činů (např. přestřelky), které se v klubu udály.

Mluvčí klubu uzavření potvrdil. Na otázku, zda-li je plánováno jeho přesunutí na jinou adresu, ale zatím odpovědět nechce.

Zavírání klubů není dobrá zpráva. Ale je jasné, že firmy budou vždy ochotny platit na stejném pozemku vyšší nájem než majitelé jakéhokoliv klubu. A pokud se najde alespoň drobná skulinka ve smlouvě a "příznivá" atmosféra na radnici, není evidentně problém "nepohodlným" kluberům nájemní smlouvu zrušit.

Jeden kluber v diskusním fóru nicméně s trochou nadsázky považuje informaci o uzavření Turnmills jako nejlepší zprávu, jakou kdy slyšel. "Mladí londýňané už nikdy nebudou muset poslouchat stupidní hard-dance desky, které jim pouštěl majitel klubu Tall Paul", píše. I takhle se to dá brát.