pondělí 28. ledna 2008

Various Artists 1/2008

Každý rok vychází pěkná řádka mixovaných i nemixovaných kompilací. Sledovat všechny, které vychází a nedej bože je snad i všechny vyposlechnout, je nadlidský úkol. Proto je nutné pečlivě vybírat. Cílem rubriky "Various Artists" je doporučovat zajímavé výběrovky, které by neměly ujít vaší pozornosti.

Šestky

Asi není třeba blíže představovat britský drum and bassový label Hospital. Pokud jste si ulítávali, anebo ještě ulítáváte na liquid funkových skladbách, asi máte tento label pořádně zadřený pod kůží - a kromě alb od High Contrasta nebo London Elektricity vlastníte určitě i pět dílů kompilace Hospital Mix. Pokud právě nyní zavítáte do nějakého internetové hudebního obchodu, budete si moct pořídit už i díl šestý, který připravil Cyantific. Mix nahrál na třech gramofonech.

Do šestého kola už se také dostala jiná ambiciózní mixovaná řada Body Language, která vychází na německém labelu Get Physical. Pět předchozích dílů bylo připraveno těmito jmény: M.A.N.D.Y., DJ T., Jesse Rose, Dixon a Château Flight. Proto může být překvapením, že další díl dostali možnost namixovat kanadští electro-popoví Junior Boys. Jejich styl se totiž od produkce výše zmíněných jmen trochu odlišuje. Ale na druhou stranu, je osvěžující občas si pustit CD a s napětím čekat, co že to vlastně z reprobeden vyleze. Změna je život. A život je peklo.

Pětka

Pátý rok od svého založení oslaví v březnu label GU Music, který patří pod křídla o trochu slavnějšího vydavatelství Global Underground. Kdo má rád progressive a breaky, určitě se s produkcí GU Music již setkal - UNKLE, Pako & Frederik nebo Roland Klinkenberg nejsou úplně neznámá jména. Kompilace bude nabízena v několika variantách buď jako mix (dvě cédéčka), jako nemixovaná kompilace (čtyři cédéčka) nebo jako download s bonusy navíc. Já volím download.

Čtyřka

Skotský producent Funk D'Void je zárukou kvality. Proto nebudu ani chvíli váhat nad tím, jestli si pořídit nebo nepořídit čtvrtý díl kompilační řady Sci.Fi.Hi.Fi. I kdyby nový díl nemixoval Funk D'Void, ale kdokoliv jiný, byla by jména autorů předešlých dílů (Ewan Pearson, Luciano, Alex Smoke) dostatečným doporučením na zakoupení kompilace. "Myslím, že se jedná o nejlepší mix, který jsem kdy udělal", říká Funk D'Void. Odhlédněme od faktu, že zase tolik mixů nenatočil a ponořme se do tónů skladeb od Vector Lovers, H-Foundation nebo Quince.