pondělí 11. února 2008

Hlavou zeď neprorazíš

Velká hudební vydavatelství obviňují mnoho internetových serverů z nelegálního šíření hudebních souborů. A vynakládají obrovské finanční prostředky na soudy s těmito servery. Má jejich počínání smysl? Podle všeho ne. Hlavou zeď prorazit nelze a boj proti stahování souborů zdá se být právě takovýmto bezmyšlenkovým narážením do zdi. Hlava bude bolet. Zbyde jen velká boule.

Z logiky věci by bylo lepší, kdyby labely nevynakládaly peníze na platbu drahých právníků, ale raději na hledání nových nápadů, inovací, způsobů, jak legalizovat digitální hudbu. Bylo by lepší, kdyby labely neviděly v internetu nepřítele, ale spojence.

Nicméně dovedu pochopit, že nejde o hudbu jako takovou, ale hlavně o byznys. A tak je na obzoru další spor. Přední světová hudební vydavatelství zahájila právní kroky proti největšímu čínskému internetovému vyhledávači Baidu.com. Viní jej z porušování autorských práv tím, že poskytuje přístup k hudebním nahrávkám chráněných copyrightem.

Jak si myslíte, že tento spor dopadne? Já myslím, že jako vždy: nejvíc utrpí samotná hudba. Každý vyhraný soud ve prospěch vydavatelství sice umrtví obžalovanou stranu (server), nicméně hned se objeví jiné způsoby, kde hudbu stáhnout zdarma. Vlastně, neobjeví. Ony totiž již teď paralelně existují, akorát na ně nejsou v současnosti namířena světla reflektorů. A právníků.

A tak bohužel zdá se stále platí následující věta: velkým hudebním vydavatelstvím jde o hudbu až v poslední řadě. Paradox, že?