sobota 2. února 2008

Velká bublina, podvod nebo událost roku?

Znělo to neuvěřitelně: díky službě Qtrax by měl být kompletní katalog největších hudebních vydavatelství k dispozici zdarma na internetu. Opravdu? Je možné, aby byla vůbec taková informace pravdivá?

Zpráva vzbudila velké vzrušení. Jak ale píše web ihned.cz, rozčarování přišlo velmi rychle. "Ještě minulý týden Qtrax sliboval prostřednictvím médií stahování muziky zdarma. Jeho představitelé tvrdili, že se dohodli s nejvýznamnějšími hudebními vydavatelstvími, která reprezentují asi 75 procent všech prodejů hudby."

Představitelé Qtrax tvrdili, že mají předběžný souhlas Warner Music, Universal Music Group a EMI Group. Společnosti ale na sdělení reagovaly popřením jakéhokoli schválení používání jejich hudby. V souvislosti s pondělním spuštěním i vydavatelství Sony BMG Music Entertainment a Warner veřejně popřela, že by se s Qtraxem na něčem podobném dohodla.

Včera o službě napsaly na serveru Lupa.cz. "Qtrax jaksi předběhl události. Jeden label za druhým se začal ohrazovat, že s Qtrax možná jednají, ale žádnou smlouvu rozhodně nepodepsali. Uživatelé si tak nyní mohou stáhnout aplikaci, registrovat se, brouzdat v katalogu obsahujícím toho času bezmála 10 milionů písní - a to je tak vše. Při pokusu o stažení skladby se dočkají pouze informace Downloads coming soon!."

Říká se, že nejhezčí věci jsou v životě zadarmo. O hudbě to nejspíš ještě nějakou dobu platit nebude.