neděle 10. února 2008

Recyklace

Jaké bude slovo roku v hudební branži v roce 2008? Možná "recyklace".

Recyklace je velmi skloňovaným pojmem posledních let. Bylo jen otázkou času, kdy tohle téma ovládne také hudební svět. Na ochranu přírody začínají stále častěji myslet muzikanti i šéfové labelů. Například vydavatelství WEA a EMI Kanada začaly vydávat hudbu výhradně na nosičích z recyklovatelných materiálů.

Ani sami umělci nezaostávají pozadu: žádají nástroje, které je možné recyklovat, zajímají se, co bylo použito při výrobě obalů jejich cédéček a jak být šetrný k životnímu prostředí při koncertním turné. Díky tomu se docela dobře uživí firmy jako Reverb, které nabízí kompletní eko-servis pro muzikanty - kamiony na biodiesel atd.

Do ochrany přírody se zapojují samozřejmě kluby. Například podnik Temple v San Franciscu recykluje 71 procent svého odpadu. V letošním roce má ovšem mnohem větší a smělejší plány. Jedním z nich je například vytvoření podlahy z piezoelektrických krystalů - tím, že budou lidé na parketu tancovat, budou zároveň krystaly stlačovány a vytvořená energie bude sloužit na osvětlení.